Podcast over Muziek met Impact

De Noorderkerkconcerten worden de komende twee jaar geprogrammeerd en gespeeld door een artistiek collectief, bestaande uit vijf musici. Via onze nieuwste podcast maak je kennis met Amber Docters van Leeuwen, Olga Pashchenko, Sebastiaan Kemner, Erik Bosgraaf en Merel Vercammen. Niemand minder dan Hanneke Groenteman gaat met hen in gesprek over hun drijfveren, plannen en liefde voor muziek. Beluister de eerste aflevering met Amber Docters van Leeuwen hier.

DIDO – de podcast

In 2020 zou de opera Dido in de Noorderkerk in premiere gaan. De kers op de taart van ons 20-jarige jubileum. Een week voor de repetities ging alles in lockdown… Regisseur Robin Coops had zijn interpretatie van Dido en Aeneas gebaseerd op het schrijven van de Vlaamse psychiater Dirk de Wachter. In zijn boek ‘De kunst van het ongelukkig zijn’ zag Robin een vertaling van het innerlijke gevecht dat de koningin Dido vele eeuwen terug al voerde.
Nu de opera niet gespeeld kon worden hebben we het verhaal toch opgepakt. Noorderkerkconcerten trok Ruben Pest aan om de opera te transformeren tot de driedelige podcastserie Dido. i.s.m met VPRO Vrije Geluiden en Radio 4. Mét Dirk de Wachter, mét Holland Baroque en mét een fantastische cast van zangers waarmee wij speciaal voor dit verhaal nieuwe opnames hebben gemaakt in TivoliVredenburg.
Beluister de podcast hier.

Hoor de Jordaan – geluidswandeling

De marktgeluiden op de Noordermarkt, het carillon van de Westertoren, stemmen uit gezellig drukke cafés, de stilte van een hofje… Dat zijn alledaagse geluiden van de Jordaan. Die geluiden zijn inspiratie voor een nieuwe geluidswandeling door de Jordaan waarin soundscapes worden verweven met bekende klassieke muziekstukken en eigen improvisaties gespeeld door de musici Helena Basilova, Maya Fridman en Konstantyn Napolov. Schrijver en performer Margo van de Linde beschrijft de ziel van de buurt in teksten en korte scènes. Geluidskunstenaar Evelien van den Broek combineerde de geluidsopnames van de Jordaan, muziek en teksten met als resultaat een poëtische geluidswandeling door deze bijzondere Amsterdamse wijk. Samenwerking tussen Noorderkerkconcerten en Soundtrackcity: Dat er tijdens de pandemie geen concerten konden plaatsvinden in de Noorderkerk, daar liet stichting Noorderkerkconcerten het niet bij zitten. Ze onderzochten hoe ze, ondanks de beperkingen, toch muziek konden laten klinken in de buurt. Soundtrackcity had al een tijd de wens om op zoek te gaan naar de overeenkomsten tussen omgevingsgeluiden en muziek. Hoe muzikaal zijn de geluiden uit ons dagelijks leven? Welk ritme kun je ontdekken? Welke muzikale tonen? In ‘Hoor de Jordaan’ hebben Noorderkerkconcerten en Soundtrackcity hun expertises bijeengebracht in een bijzondere muzikale geluidswandeling. Beluister de wandeling al lopend door de Jordaan, óf thuis op de bank via de app van Soundtrackcity. Klik op deze link voor de (gratis) download.