Lancering Muziek met Impact

Op 5 november was de officiële lancering van het project Muziek met Impact tijdens het concert The ZOO goes jungle. Bijna het voltallig Artistiek Collectief was aanwezig en improviseerden met elkaar op door het publiek aangedragen lievelingsdieren. Violiste Merel Vercammen, trombonist Sebastiaan Kemner, blokfluitist Erik Bosgraaf en celliste Amber Docters van leeuwen brachten het hele dierenrijk tot leven; een live gecomponeerde Carnaval des Animaux.

De nieuwste podcast met Sebastiaan

Hanneke Groenteman is weer de studio ingedoken en dit keer met Sebastiaan. Het resultaat mag er wezen: een persoonlijk en vaak hilarisch verslag van Sebastiaans kijk op de wereld. Alvast in de stemming komen voor het nieuwe seizoen? Luister dan snel hier naar de nieuwste podcast en kom erachter hoe de trombone werkt, wat Sebastiaan allemaal gaat doen dit seizoen, waarom de blokfluit niet bij hem past en nog veel meer.

Vacature Vrijwilligerscoördinator

We zijn op zoek naar een nieuwe vrijwilligerscoördinator! Wil je deel uitmaken van het gezellige team van de Noorderkerkconcerten? Kun je goed aansturen en heb je overzicht? We zoeken iemand voor 2-4 uur per week tijdens het seizoen, die zich wil buigen over de planning van de vrijwilligers. In ruil hiervoor mag je naar alle concerten komen. Meer weten? Kijk snel naar de volledige omschrijving op de site van culturele-vacatures.

Tweede podcast met Erik staat online

Er is weer een nieuwe podcast met de immer fantastische Hanneke Groenteman. Dit keer weet ze alle zielenroerselen van Erik te achterhalen. Wil je de mens achter de musicus leren kennen? Horen hoe de kleine Erik in zijn ouderlijk huis in Drachten urenlang op de gang stond te fluiten? Luister dan snel hier naar onze tweede podcast.

Vliegende start van Muziek met Impact

Dit jaar zijn we begonnen met het project Muziek met Impact. Een traject waarin het Artistiek Collectief, bestaande uit Amber Docters van Leeuwen, Merel Vercammen, Olga Pashchenko, Sebastiaan Kemner en Erik Bosgraaf, twee jaar lang de scepter zwaait over de Noorderkerkconcerten. Elk jaar organiseren de vijf musici elk twee Signature Concerts waarin ze hun ziel blootleggen, een Next Concert waarbij ze het podium bieden aan de sterren van morgen en een Impact Event waar ze met een sociaal-maatschappelijke organisatie de samenwerking aangaan. De afgelopen maanden was er een vliegende start met vijf indrukwekkende en zeer verschillende concerten. Op dit moment is er een zomerstop wat betreft de concerten, maar achter de schermen is het nog een drukte van jewelste. Impact Events worden opgestart en najaarprogramma’s uitgewerkt.

Hanneke Groenteman presenteert onze nieuwe podcast

De allereerste aflevering van de podcast met Hanneke Groenteman is online! De komende twee jaar runt het Artistiek Collectief de Noorderkerkconcerten. Tijdens Signature Concerts leer je de vijf musici kennen op muzikaal gebied en tijdens de Q&A’s na de concerten kun je de musici ook persoonlijk leren kennen. Wil je echt alles van ze weten dan moet je naar de podcast luisteren! De allereerste aflevering is aan celliste Amber Docters van Leeuwen. Wat zijn haar drijfveren, plannen en waar komt de liefde voor muziek vandaan? Je hoort het allemaal hier.

Hoor de Jordaan

Samen met Soundtrackcity hebben we de muzikaliteit van de geluiden van de stad opgezocht en onderzocht. Dichteres en performer Margo van de Linde laat haar poëtische licht schijnen op de ogenschijnlijke alledaagsheid van deze eeuwenoude wijk. De wandeling is vanaf 9 oktober te beluisteren. Bekijk hier alvast de trailer:

Vragen(v)uurtje

De corona periode bracht pianiste Daria van den Bercken vooral rust maar nu is ze weer volop in beweging. Voor ons Vragen(v)uurtje met Lisalotte kon ze tijd vrijmaken!

Hoe beleef jij nu de opening van dit seizoen?
Heerlijk dat er weer een gevoel van perspectief is, en dat we meer mogen doen wat we willen doen: spelen!
Wanneer speelde je voor het eerst bij Noorderkerkconcerten?
Ik was 25 jaar… Ik geloof dat ik toen een programma speelde met onder anderen een vroege Beethoven sonate. Dat was toen ik prijzen had gewonnen op het Concertgebouw Vriendenkransconcours. Continue reading “Vragen(v)uurtje”

Een moeilijke beslissing…

Alle Noorderkerkconcerten tot en met april 2021 zijn afgelast. Alleen de twee jong talenttrajecten zullen doorgang vinden. Een moeilijke beslissing, maar door de coronamaatrdegelen zijn we nu niet in staat om op een financieel verantwoorde manier concerten te organiseren. Daar komt bij dat we buiten de boot zijn gevallen bij het Kunstenplan. Dat betekent dat we vanaf januari een groot gat in onze begroting hebben.

Wij trekken de stekker er niet helemaal uit, maar moeten wel flink ‘in verbouwing’ Continue reading “Een moeilijke beslissing…”

“Je moet je geest vrij maken”

Het is natuurlijk nodig om je bedoelingen te kanaliseren, om muziek net zo goed te begrijpen als je het voelt. Maar toen ik midden twintig was, kwam ik steeds meer vast te zitten in een overdreven intellectuele speelstijl. Op zoek naar een tegengif  deed ik auditie voor Maria João Pires: misschien zou deze buitengewone muzikant, begenadigd met het meest mysterieuze instinct dat ik ooit heb gezien, me kunnen helpen? Ja, dat zou ze kunnen.

Continue reading ““Je moet je geest vrij maken””