Audioverhaal als concert

**** De Standaard, door Annemarie Peters 20 februari 2019

Muze doet dromen

Klassiek Revue Blanche en radiomaakster Katharina Smets boksten een pracht van een muzikale vertelling in elkaar.

Misia Sert: deze vrouw wandelde tijdens het fin de siècle aan de arm van de dichter Mallarmé, zwom samen met de schilder Toulouse-Lautrec in de rivier, ging op café met de componisten Erik Satie en Claude Debussy. In de prille twintigste eeuw walste ze door de stad met Sergej Djagilev en in de troosteloze jaren na de Tweede Wereldoorlog ging ze met hartsvriendin Coco Chanel in Zwitserland op zoek naar drugs. Een getalenteerde muze die niet zelf creëerde en daardoor haar plek in de geschiedenisboeken misliep. Een leven zo vol zwier dat je je afvraagt waarom het nog niet verfilmd is.

En dat is precies ook de kracht van het mooi kabbelende audioverhaal van Katharina Smets: het tovert die filmbeelden als vanzelf in je hoofd tevoorschijn. Smets ging op zoek naar de plekken waar Sert leefde, bezocht haar verwilderde graf en onderzocht de dunne grens tussen feit en fictie in haar theatrale memoires. Smets vertelt het allemaal zonder veel dramatisch vertoon, met af en toe een ironische knipoog. Hoe koeler ze vertelt, hoe fabelachtiger het leven van Misia ons voorkomt.

Het ensemble Revue Blanche becommentarieert met goed gekozen flarden muziek. De soundtrack van Serts leven zit hen als gegoten met werk van Poulenc, Satie, Ravel en Stravinsky. Maar er zitten ook ontdekkingen in: een waanzinnig mooi afscheidslied van Alfredo Casella of ‘La haine’ van Augusta Holmès. Sopraan Lore Binon legt over alles wat ze zingt een fascinerende laag van ‘niet-helemaal-aanwezig-zijn’: het geeft de herinnering aan Sert iets ongrijpbaars en vaags.

Revue Blanche, dat voor de rest uit fluit, harp en altviool bestaat, liet de werken arrangeren voor hun eigen bezetting door Frederik Neyrinck. Die arrangementen kunnen het origineel niet altijd doen vergeten. Maar ze geven het ensemble wel de kans om een sound te creëren die helemaal van henzelf is: dromerig en nostalgisch.

Klassiek in de Jordaan

Geluiden van de Noordermarkt, gezellige drukte en bedrijvigheid. Zo klinkt het bij de Noorderkerk op een zaterdag: klassieke muziek in het hart van de Jordaan.

Gastvrije Extra’s

Wij bieden

  • gratis programma toelichting bij concert en vooraf in onze wekelijkse online nieuwsbrief.
  • gratis kopje koffie of Dille & Kamilliethee na afloop van onze concerten
  • in samenwerking met onze partners bieden wij regelmatig leuke acties en kortingen aan. Over deze acties informeren wij u via onze wekelijkse online nieuwsbrief of via sociale media.

Lees verder “Gastvrije Extra’s”

Concertkompas

Dit seizoen staat weer bol van uiteenlopende programma’s. Wij helpen u graag op weg om een keuze te maken uit ons diverse aanbod. De Noorderkerkconcerten stelde voor dit seizoen series samen die vertrouwd aanvoelen, maar tevens diverse nieuwe invalshoeken bieden. U kunt zelf met de strippenkaart naar keuze voordelig deze series bezoeken!
Klik bij Concerten op de serie naar keuze en zie welke concerten daar onder vallen: Uur Avontuur, Bijzonder Bach, Puur Kwartet en In de ban van…

Lees verder “Concertkompas”

Strippenkaart

Voor de concerten kunt u losse kaarten kopen of een strippenkaart. Een strippenkaart geeft toegang tot 8, 12 of 18 concerten naar keuze en geeft tot wel 30% korting.
Met deze strippenkaart kunt u met z’n tweeën naar vier concerten, met z’n vieren naar twee concerten, of met z’n twaalven naar één concert, u mag het helemaal zelf invullen. De strippenkaart is 12 maanden geldig vanaf het moment van aankoop.

NB: de strippenkaart is niet geldig voor het Kerst en Nieuwjaarsconcert

Lees verder “Strippenkaart”