Onze Missie

Muziek met Impact
Het is fijn om tijdens een concert een bijzondere ervaring te creëren voor het publiek en dat is al heel veel waard. Maar wij zijn ervan overtuigd dat muziek nog veel meer impact kan maken en daarom zijn we in 2022 begonnen met het project Muziek met Impact. Een geweldig voorbeeld van wat muziek allemaal teweeg kan brengen, is El Sistema. Een model voor muziekonderwijs ontwikkeld in Venezuela, waardoor elk kind in aanraking kan komen met muziek. Ook kinderen uit de sloppenwijken spelen in orkesten en sommigen reizen uiteindelijk de hele wereld over. Een van de bekendste musici voortgekomen uit El Sistema is de dirigent Gustavo Dudamel. Naast artistieke waarde heeft muziek dus ook sociale waarde en die diepen wij uit met ons project.
Achter de schermen zijn we druk bezig met grote sociale projecten. Zo werkt Merel samen met mensen met dementie; muziek heeft een uitzonderlijke uitwerking op het brein en kan verloren gewaande herinneringen weer naar boven halen. Erik werkt samen met basisscholen omdat hij vindt dat elk kind recht heeft op muziekonderwijs. Amber heeft zelf een adoptie-achtergrond en werkt om die reden samen met Levvel; een organisatie die jongeren helpt in lastige situaties. Door met de jongeren muziek te maken, wordt het ijs gebroken en komen de gesprekken op gang.
Maar ook op het podium zoeken we naar meer sociale verbinding. Tijdens de concerten laten we alle muzikale kanten van onszelf zien, waardoor het publiek ons volledig leert kennen als musicus en maker. Via de podcasts leer je de mens achter de musicus beter kennen. Ook nemen we de volgende generatie musici onder onze hoede. Het project Muziek met Impact bestaat uit drie pijlers: Signature, Next en Impact.
Signature, Next & Impact
Tijdens Signature Concerts staat telkens een musicus centraal die op geheel eigen wijze invulling geeft aan het concert. Doordat alle vijf de musici van het Artistiek Collectief een zeer diverse concertpraktijk en interesses hebben, komen de meest uiteenlopende voorstellingen voorbij. Zo kun je naar een heel klassiek concert gaan met werken van Vivaldi, Bach of Tchaikovsky, maar wordt er bij een volgend concert een stomme film begeleid of komt er een danseres op geïmproviseerde muziek voorbij. Elk musicus heeft vele muzikale kanten en die leer je allemaal kennen tijdens deze concerten.
Onder de titel Next Concerts wordt er intensief samengewerkt met jonge talenten via coachings en masterclasses. We nemen ze mee in het hele proces dat vooraf gaat aan een concert zoals het programmeren, instuderen en presenteren. Jonge musici hebben vaak nog geen weet van het ondernemerschap dat komt kijken bij het leven als musicus. We delen onze ervaringen op dit gebied en maken ze wegwijs in de wirwar van opties en obstakels. Het hoogtepunt van dit hele traject is het uiteindelijke concert voor publiek. Hierbij bieden we ze niet alleen een podium, maar spelen ook met de jonge talenten samen. Het leraar-leerling-patroon wordt hiermee doorbroken en we staan als gelijkwaardige musici op het podium.
Als laatste pijler zijn er de Impact Events, waarbij elk lid van het Artistiek Collectief zich verbindt met een sociaal-maatschappelijke organisatie zoals basisschool Klein Amsterdam, Stichting Embrace, Discussiëren Kun Je Leren en Levvel. Gezamenlijk gaan wij op zoek naar de rol die de klassieke muziek bij deze samenwerkingen kan spelen. Het is het meest impactvolle onderdeel van Muziek met Impact maar het minst goed zichtbaar. Om dit toch uiteindelijk ook met het publiek te kunnen delen, wordt van elk project een mini-documentaire gemaakt door Thijs Hupkens.