Artistiek Collectief
Een Nieuwe Visie
De Noorderkerkconcerten worden sinds 2022 geprogrammeerd door een muzikaal collectief. Niet een programmeur die het seizoen invult maar de musici zelf die gezamenlijk de koers bepalen. Het Artistiek Collectief bestaat uit vijf vooraanstaande musici die elk een eigen signatuur hebben; van renaissancemuziek op trombone tot vrije improvisatie, romantische celloklanken en eigen composities.
Naast de concerten waarin er ruim baan is voor de veelzijdigheid van het Collectief, begeleidt ook elk lid een aantal jonge musici in een leertraject. En ook achter de schermen is het Artistiek Collectief volop bezig met het project Muziek met Impact.
Lees hieronder verder en leer alle leden van het Artistiek Collectief beter kennen door te luisteren naar de podcast. Niemand minder dan Hanneke Groenteman vraagt Erik, Amber, Sebastiaan, Olga en Merel het hemd van het lijf.

Erik Bosgraaf
Goede muziek heeft niets te maken met genres en ik voel me dan ook thuis in allerlei stijlen; oud, hedendaags, jazz, improvisatie. De blokfluit is voor mij een eindeloze inspiratiebron om steeds weer nieuwe dingen te ontdekken.
Concerten brengen me de hele wereld over, dan speel ik solo met orkesten die ik ook leid als dirigent. Met mijn eigen Ensemble Cordevento, wat staat voor het Italiaanse ‘Corde e Vento’ oftewel strijkers en blazers, tour ik rond en maak ik opnames met muziek van rond 1700 en eerder.
Voor mij is het altijd inspirerend om les te geven aan de volgende generatie. Ik vind dan ook dat elk kind muziekonderwijs zou moeten kunnen volgen. Bij de Noorderkerkconcerten komen al mijn passies samen.

Amber Docters van Leeuwen
Als cellist ben ik altijd op zoek naar nieuwe vormen van expressie. Ik werk veel samen met andere kunstdisciplines op zoek naar uitdagende projecten. Zo werk ik samen met de Eef van Breen Group en Laika into Orbit. Ik houd van de veelzijdigheid van mijn instrument en vak. Intens genieten van de suites van Bach, daar tegenover de grilligheid van Schnittke en via vrije improvisatie en eigen composities vind ik mijn eigen stem.
Het bijzondere van de Noorderkerkconcerten is dat er voor alle aspecten die mij kenmerken als musicus ruimte is. Vaak ziet het publiek maar een klein gedeelte van wat je doet en wie je bent. Mijn concerten hier zijn een blauwdruk van mijn veelzijdigheid en zorgt ervoor dat het publiek mij volledig leert kennen.

Sebastiaan Kemner
Men heeft vaak een eenzijdig beeld bij de trombone terwijl het een prachtig lyrisch instrument is en zo veel meer kan dan alleen hard toeteren. Zelf kom ik niet uit die fanfare-wereld maar heb wel in de grote orkesten meegespeeld; Koninklijk Concertgebouworkest, Berliner Philharmoniker, Lucerne Festival Orchestra. Maar waar mijn hart echt harder van gaat kloppen is kamermuziek en spannende samenwerkingen aangaan en daarom doe ik dat nu het meeste.
Om het repertoire voor de trombone uit te breiden werk ik vaak nauw samen met componisten die nieuw werk voor mij schrijven. Met Lonelinoise dat ik samen met een vriend opzette, wil ik de kracht van nieuwe muziek een platform geven.

Olga Pashchenko
Van fortepiano en klavecimbel tot orgel en moderne piano, bij de Noorderkerkconcerten kan ik al deze instrumenten ten gehore brengen. Geboren en getogen in Moskou ben ik van jongs af aan opgeleid en speelde concoursen over de hele wereld. Na mijn studie in Rusland ging ik verder aan het Conservatorium van Amsterdam waar ik fortepiano en klavecimbel studeerde. Ik ben in Nederland gebleven en ondertussen zelf docent aan het Conservatorium van Amsterdam.
Voor mijn concerten reis ik de hele wereld over, om de paar dagen weer een andere omgeving en een nieuw orkest of festival. Het is fijn om als lid van het Artistiek Collectief over een langere periode iets moois op te zetten.

Merel Vercammen
Op mijn album The ZOO doe ik iets wat niet zo gebruikelijk is in de klassieke muziek: alle tracks zijn geïmproviseerd. Ik ben naast klassiek violist namelijk ook improvisator. Solo spelen met orkest, kamermuziek, improviseren en eigen projecten bedenken. Ik doe het allemaal met dezelfde passie.
Naast vioolspelen ben ik ook geïntrigeerd door de combinatie van wetenschap en muziek. Om die reden behaalde ik ook een Master of Science in Music, Mind & Brain aan Goldsmiths, University of London en een Master in Cultural Economics & Entrepreneurship aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. In 2022 vond de eerste editie van mijn festival SNAAR plaats in TivoliVredenburg over muziek & wetenschap. Al deze interesses neem ik mee als lid van het Artistiek Collectief.