Vragen(v)uurtje

Terug naar Nieuws

september 22, 2021

De corona periode bracht pianiste Daria van den Bercken vooral rust maar nu is ze weer volop in beweging. Voor ons Vragen(v)uurtje met Lisalotte kon ze tijd vrijmaken! Hoe beleef jij nu de opening van dit seizoen? Heerlijk dat er weer een gevoel van perspectief is, en dat we meer mogen doen wat we willen doen: spelen! Wanneer speelde je voor het eerst bij Noorderkerkconcerten? Ik was 25 jaar… Ik geloof dat ik toen een programma speelde met onder anderen een vroege Beethoven sonate. Dat was toen ik prijzen had gewonnen op het Concertgebouw Vriendenkransconcours.Zijn er nieuwe plannen ontstaan door de corona-tijd? 
 Ik heb een nieuw album gemaakt, heb veel nieuwe stukken gestudeerd, heb de eerste Piano Biënnale met een team georganiseerd (vond plaats tijdens corona in mei), en heb artikelen geschreven over de kunst en cultuur(educatie) in Nederland, in het bijzonder hoe Den Haag daarin het voortouw moet nemen tijdens de formatie. En nu ben ik juist weer veel nieuwe plannen aan het maken. Waar kijk jij nu het meest naar uit? Ik heb zin om dit concert te spelen! Een ander hoogtepunt wordt een debuutrecital in Barbican centre in Londen, en de Sacre du Printemps met danser Israel Galvan in het Muziekgebouw! Heeft de corona-periode je ook iets positiefs gebracht?
 Tijd! Je speelt o.a werk van C.P.E Bach over wie Mozart verklaarde; “Hij is de vader, wij zijn de kinderen’. Kan jij je in deze uitspraak vinden en waarom?
 C.P.E. Bach, beroemd in zijn tijd maar nu niet door het massapubliek op waarde geschat, is een ijzersterk sleutelfiguur in de muziekgeschiedenis. Hij heeft de vernieuwingen in de muziek teweeg gebracht die de brug vormen tussen de barok (zijn vaders muziek: dansen, fuga’s) en de nieuwe klassieke tijd (Mozart, Haydn, Beethoven met een meer verhalende stijl: langere muzikale zinnen, sonates). Hij durfde enorme stappen te zetten in zijn muziek én schreef een heel invloedrijk boek ‘Über die wahre Art Klavier zu spielen’, destijds een bestseller van jewelste. Daria live horen spelen? Dat kan op zaterdag 25 september. Kijk hier voor het volledige programma en tickets.