Datum: 17

10

2020

Tijd: 14

00

Dit concert is uitverkocht. Wilt u op de wachtlijst? Mail dan naar info@noorderkerkconcerten.nl o.v.v wachtlijst 17-10. Wij proberen voor vrijdag 16-10 u te berichten of er een plek vrij is gekomen. * Voordelig naar een concert? Bekijk de voordelen van onze strippenkaart!
  • geen gedoe met omruilen of geld terug vragen (of weggooien) als u niet kunt gaan: gewoon eenvoudig afmelden via de button op de site
  • de prijs per strip is lager dan voor een regulier ticket
  • met een strippenkaart bent u altijd verzekerd van een plek
  • door een strippenkaart te kopen toont u betrokkenheid en steunt u ons podium
Koop strippenkaart Een nieuwe suite voor strijkkwartet en blokfluit, geïnspireerd op de 30-jarige oorlog in Europa in de 17e eeuw. War! – on songs of faith, love, and fear from the Thirty Years’ War War! Is een suite voor strijkkwartet en blokfluit geïnspireerd op de 30-jarige oorlog, die Europa in z’n greep hield aan het begin van de 17e eeuw. Van een Europese eenheid was geen sprake. Duitsers, Tsjechen, Zwitsers, Zweden, Denen, Nederlanders, Spanjaarden en Fransen streden in die chaotische en bloedige jaren, nu 400 jaar geleden, om macht en godsdienstvrijheid op een schaal die nooit eerder vertoond was. War! is de muzikale verklanking van een strijdend Europa dat steeds opnieuw actueel blijkt. Oude strijdliederen, liefdesmelodieën, hymnen en klaagzangen van de strijdende partijen botsen en versmelten met invloeden uit de 21ste eeuw in een hedendaagse schildering van die oorlog. War! bestaat uit 4 delen waarin de verschillende aspecten van de oorlog terug te horen zijn: euforie, vernietiging, verlies en hoop. War! is geschreven voor het Tsjechische Bennewitz Quartet en de Nederlands-Duitse blokfluitist Peter Holtslag en beleeft zijn Duitse première in december 2020 in de Elbphilharmonie in Hamburg. De muzikale bezetting van het stuk is bijzonder. Blokfluit en strijkkwartet hebben een compleet eigen historisch repertoire en worden zelden gecombineerd.  In War! komen de werelden van Oude Muziek (blokfluit) en de Romantiek (strijkkwartet) samen in een hedendaagse stijl met een ongekende klankwereld. Uniek is bovendien dat de musici afkomstig zijn uit de landen die destijds behoorden tot de vroegste hoofdrolspelers: Nederland en Bohemen (nu Tsjechië). Voor beide landen was de periode van de 30-jarige oorlog een kantelpunt. Voor Nederland betekende het een geboorte en het begin van de Gouden Eeuw. Voor Tsjechië betekende 1620 het voorlopig einde van de Tsjechische onafhankelijkheid die pas in de twintigste eeuw zou terugkeren. Van Nieuwkerk over de samenwerking: ‘Met War! heb ik een muzikale vertaling willen maken van een continent in crisis. De musici van het Bennewitz en Peter Holtslag zijn daarin ideale partners. Net als ik werken ze op het scherpst van de snede. Ze leveren muzikaal materiaal uit hun eigen muzikale achtergrond en gaan virtuoos met de noten aan de haal. Door onze wisselwerking is het resultaat altijd veel meer dan geschreven muziek.’ Peter Holtslag- blokfluit Ruysdael Kwartet Programma H.Purcell – Fantasia (Kwartet & blokfluit)
L.van Beethoven- kwartet in c op. 18 no.4 W.Van Nieuwkerk – Songs of War & peace (wereldpremière)

Datum: 17

10

2020

Tijd: 14

00

Tickets