Presentatieconcert Artistiek Collectief – Bach & The ZOO goes jungle

Terug naar Agenda

Datum: 05

11

2022

Tijd: 14

00

Presentatieconcert Artistiek Collectief

  Maar liefst 4 van de 5 musici van het Artistiek Collectief spelen tijdens dit concert mee en daarom maken we van de gelegenheid gebruik om het project Muziek met Impact officieel te lanceren! Wil je het artistieke team van de Noorderkerkconcerten leren kennen en te weten komen  wat er allemaal nog staat te gebeuren ook achter de schermen? Kom dan vooral naar dit bijzondere concert.

Improvisatie in de klassieke muziek, dat hoor je niet vaak. Violiste Merel Vercammen brengt daar verandering in met haar nieuwe album The Zoo, dat volledig uit geïmproviseerde muziek bestaat. ‘Ik wil verrassing terugbrengen in het genre.” kopte de NOS in september 2019. Merel Vercammen nodigde acht musici uit om duo-improvisaties op te nemen, en het resultaat is een verzameling “instant compositions” die haar aan dieren deden denken.

Merel: “We zijn gewend geraakt aan een scheiding tussen uitvoerenden en makers. Iemand die eindeloos aan zijn streektechniek heeft geschaafd, kan toch niet wedijveren met een componist die dáár zijn hele leven aan wijdt? Het kan geen kwaad om te beseffen dat die scheiding niet alleen kunstmatig, maar ook nog betrekkelijk jong is. Voor componisten van voor de Tweede Wereldoorlog was het nog wel gebruikelijk om meerdere petten op te hebben. Musici die we nu als componist adoreren, waren in hun tijd misschien eerder nog uitvoerder: denk alleen al aan Sergej Rachmaninov of Franz Liszt, of zelfs Johann Sebastian Bach: iemand die in dienst van de stad en ter ere van God muziek speelde, of die nou van hem was of van iemand anders.”

In dit concert laten de musici van het artistiek collectief zich in volle breedte horen. Op het programma staat o.a. de Tweestemmige Inventie no.7 van Bach, in een uitvoering voor viool en cello door Merel en Amber.  Daarna wagen de musici zich aan een aantal vrije improvisaties volgens het concept van The Zoo. Het publiek wordt gevraagd om ‘verzoekdieren’ en de musici beelden vervolgens het karakter van uw favoriete dier uit. Een live gecomponeerde Carnaval des Animaux! 

The Zoo ontving lovende reacties in de pers:“Zowel als project als in de uitwerking hoogst uitzonderlijk.” – Mischa Spel, NRC ★★★★“Hoed af voor klassiek violiste die buiten de gebaande paden durft te treden.” – Erik Voermans, Het Parool“Het interessante aan de verzameling is dat je telkens weer hoort hoe twee mensen een gesprek met elkaar aangaan en hoe dat telkens weer iets unieks oplevert” – Frits van der Waa, De Volkskrant★★★★ foto credits: Merlijn Doormenik

Datum: 05

11

2022

Tijd: 14

00

Tickets