12:00 - 12:00

Hoor de Jordaan – geluidswandeling

Hoor de Jordaan, een geluidswandeling over de muzikaliteit van  alledaagse geluiden

‘Open je zintuigen. Hoor beeld. Voel geluid. Zie muziek. Laat je bespelen door wat je hoort en dit stukje straat een schilderdoek zijn dat telkens weer met iedere stap transformeert.’

De marktgeluiden op de Noordermarkt, het carillon van de Westertoren, stemmen uit gezellig drukke cafés, de stilte van een hofje… Dat zijn alledaagse geluiden van de Jordaan. Die geluiden zijn inspiratie voor een nieuwe geluidswandeling door de Jordaan waarin soundscapes worden verweven met bekende klassieke muziekstukken en eigen improvisaties gespeeld door de musici Helena Basilova, Maya Fridman en Konstantyn Napolov. Schrijver en performer Margo van de Linde beschrijft de ziel van de buurt in teksten en korte scènes. Geluidskunstenaar Evelien van den Broek combineerde de geluidsopnames van de Jordaan, muziek en teksten met als resultaat een poëtische geluidswandeling door deze bijzondere Amsterdamse wijk.

Samenwerking tussen Noorderkerkconcerten en Soundtrackcity:
Dat er tijdens de pandemie geen concerten konden plaatsvinden in de Noorderkerk, daar liet stichting Noorderkerkconcerten het niet bij zitten. Ze onderzochten hoe ze, ondanks de beperkingen, toch muziek konden laten klinken in de buurt. Soundtrackcity had al een tijd de wens om op zoek te gaan naar de overeenkomsten tussen omgevingsgeluiden en muziek. Hoe muzikaal zijn de geluiden uit ons dagelijks leven? Welk ritme kun je ontdekken? Welke muzikale tonen?
In ‘Hoor de Jordaan’ hebben Noorderkerkconcerten en Soundtrackcity hun expertises bijeengebracht in een bijzondere muzikale geluidswandeling.

Beluister de wandeling al lopend door de Jordaan, óf thuis op de bank via de app van Soundtrackcity. Klik op deze link voor de (gratis) download.

Producenten: Soundtrackcity en Noorderkerkconcerten
Geluidsopnames, montage en mix: Evelien van den Broek
Tekst en voice-over: Margo van de Linde
Camera en edit: Bas de Wal
Muzikanten: Helena Basilova – piano, Maya Fridman – cello, en Konstantyn Napolov – slagwerk.
Opname en mixage muziek: Ernst Coutinho
Eindredactie: Renate Zentschnig en Vivian Mac Gillavry
Productie: Ilonka van den Bercken en Daniela Solano