14:00 - 15:00

DIDO – de podcast

Precies een jaar geleden zou de opera Dido in de Noorderkerk in premiere gaan. De kers op de taart van ons 20-jarige jubileum. Een week voor de repetities ging alles in lockdown…
Regisseur Robin Coops had zijn interpretatie van Dido en Aeneas gebaseerd op het schrijven van de Vlaamse psychiater Dirk de Wachter. In zijn boek ‘De kunst van het ongelukkig zijn’ zag Robin een vertaling van het innerlijke gevecht dat de koningin Dido vele eeuwen terug al voerde.
Nu de opera niet gespeeld kon worden hebben we het verhaal toch opgepakt. Noorderkerkconcerten trok Ruben Pest aan om de opera te transformeren tot de driedelige podcastserie Dido. i.s.m met VPRO Vrije Geluiden en Radio 4. Mét Dirk de Wachter, mét Holland Baroque en mét een fantastische cast van zangers waarmee wij speciaal voor dit verhaal nieuwe opnames hebben gemaakt in TivoliVredenburg.

Dirk De Wachter trok vóór corona volle zalen met zijn boodschap dat we ook ons óngeluk mogen koesteren. In deze driedelige podcastserie Dido duidt De Wachter de opera Dido and Aeneas van Henry Purcell. Dat verhaal gaat ook over de vergissing die ‘streven naar geluk als levensdoel’ is.

Dirk De Wachter noemt het streven naar geluk als levensdoel een vergissing. We stoppen verdriet weg als een stekelig object en als het te groot wordt dan praten we er – tegen betaling – over met een psycholoog. In zijn visie zouden we de stekels uit het verdriet moeten halen, zodat we het weer kunnen vastpakken. De operapersonages Dido, Belinda en Aeneas lijden ieder op hun eigen manier onder de eenzaamheid en verdriet. In de podcastserie Dido zitten ze alle drie op de sofa van psychiater Dirk De Wachter. De Wachter laat door middel van de muziek van Henry Purcell voelen hoe we worden getroost door schoonheid.

De Wachter is zelf groot liefhebber van de opera van Purcell, en geeft in de podcast duiding aan het verhaal. Hij biedt daarmee een nieuw perspectief op de centrale rode draad: het noodlottige bestaan en de noodzaak  ons lot te aanvaarden. De Wachter bespreekt steeds een deel van de opera, daarna volgt de bijbehorende muziek van Purcell, die speciaal voor deze podcast opgenomen is door orkest Holland Baroque.

De driedelige podcastserie Dido van Noorderkerkconcerten en VPRO Vrije geluiden is vanaf vrijdag 16 april online te beluisteren op: vpro.nl/vrijegeluiden en nporadio4.nl/podcasts 

Regie: Ruben Pest
Componist: Henry Purcell
Muziek: fragmenten uit Dido & Aeneas, improvisaties
Orkest: Holland Baroque onder leiding van Tineke en Judith Steenbrink
Dido: Barbara Kozelj
Belinda: Elisabeth Hetherington
Aeneas: Thomas Oliemans
Second Woman: Elsbeth Gerritsen
Tenor: William Knight