14:00 - 15:00

De Blues van Kattenburg

* Voordelig naar een concert? Bekijk de voordelen van onze strippenkaart!

  • geen gedoe met omruilen of geld terug vragen (of weggooien) als u niet kunt gaan: gewoon eenvoudig afmelden via de button op de site
  • de prijs per strip is lager dan voor een regulier ticket
  • met een strippenkaart bent u altijd verzekerd van een plek
  • door een strippenkaart te kopen toont u betrokkenheid en steunt u ons podium

Koop strippenkaart

Het is januari 1940. Dick Kattenburg – net 21 jaar oud, veelbelovend violist en aanstormend componist  – maakt zich zorgen. Hitler heeft het op de Joden gemunt en Oostenrijk, Tsjechië en Polen zijn al bezet. Dick is Joods. Achter de piano en op zijn viool kan hij zijn gevoel uiten. Dick speelt de blues. Hij houdt van Amerikaanse muziek. Jazz, George Gershwin, maar ook de Zuid-Amerikaanse swing van de Darius Milhaud.

Hij droomt van Hollywood, maar dan moet hij eerst goed voor orkest leren componeren. Hij neemt les bij Leo Smit, een componist die hij zeer bewondert. De muziek van Leo Smit klinkt in het Concertgebouw en Smit heeft ook ervaring met filmmuziek. Bovendien heeft hij in Parijs gewoond, de stad waar Dick zo graag wilde gaan studeren. Totdat het oorlog werd. Ook Leo Smit is Joods. De lessen moeten daarom nu schriftelijk en in ’t geheim. Dick is inmiddels ondergedoken en Leo moet gedwongen verhuizen naar het getto in de Amsterdamse Transvaalbuurt. Voor beiden geldt: de noten blijven stromen, daar kan geen verbod iets aan veranderen. Ze kijken reikhalzend uit naar het einde van de oorlog, als ze hun muziek eindelijk weer aan het publiek mogen laten horen….

Acteur Harpert Michielsen vertelt met Eleonore Pameijer (fluit) en Tobias Borsboom (piano) een verhaal over muziek die niet gehoord mocht worden. Een voorstelling met toegankelijke, swingende muziek en ontroerende verhalen van Dick Kattenburg (1919-1944) en Marius Flothuis.

Harpert Michielsen – acteur
Eleonore Pameijer – fluit,
Tobias Borsboom – piano