Fotograaf: Händel Festspiele Göttingen

In dit programma gaat Erik Bosgraaf samen met filoBarocco op zoek naar de Poolse traditionele volksmuziek door de ogen of liever gezegd pen van Georg Philipp Telemann. In de 18e eeuw was hij als hofcomponist in Sorau (nu Zary (Polen) en noteerde op een kladblokje alle melodieën die hij in de tavernes hoorde. Het is heel bijzonder dat we daardoor een beeld hebben van hoe die muziek klonk omdat volksmuziek meestal niet werd en wordt opgeschreven.


De bekende musicoloog Alan Lomax reisde in het midden van de vorige eeuw met een opnameapparaatje de hele wereld over om uitstervende levende muziekculturen van minderheden vast te leggen voordat ze door de opkomende globalisatie en massacommunicatiemiddelen zouden verdwijnen. Telemann deed in zijn tijd in feite hetzelfde, alleen dan met een kladblokje.


Hoe breng je de muziek vanaf een kladblokje weer tot leven? Erik Bosgraaf en filoBarocco creëeren met grote kennis van de Europese volks- en barokmuziek hun eigen versie van wat Telemann zo heeft geïnspireerd drie eeuwen geleden.

Uitvoerenden

Erik Bosgraaf blokfluiten
filoBarocco:
Francesco Facchini viool
Carlo Maria Paulesu cello
Marco Baronchelli luit

Poolse Volksmuziek

Virtuoze speculatieve muziek uit de 18e eeuw

Erik Bosgraaf & filoBarocco

Noorderkerk, Amsterdam

za 20 apr 2024

14:00

Tickets